Kollage Vinterkul Tomtebo Strand

Många besökare när Tomtebo strand hade Vinterkul

Lördag den 2 mars bjöds Umeåborna in till en familjedag i blivande Sjöparken på Tomtebo strand. Dagen innehöll bland annat en pulkabacke, snömålning och tipspromenad. Evenemanget lockade många nyfikna besökare som ville inviga sportlovet och höra mer om Tomtebo strand.

- Dagen är ett sätt att både markera starten för utvecklingen av Sjöparken samtidigt som vi tar chansen att fånga i idéer om vad både barn och vuxna skulle vilja kunna göra på vintern i parken berättar Axel Thorén, landskapsarkitekt på gator och parker, Umeå kommun.
 

Ida Hillebjörk, projektledare från Umecom höll i en uppskattad workshop där alla barn fick önska vad de ville ha parken genom att måla och skapa i snö. Här tillsammans med tvillingarna Walter och Werner 8 år. 

Paw Patrol, regnbågstema och skridskor om barnen får välja

Med hjälp av medborgarverkstaden Umecom fick barnen lämna förslag på vad man vill kunna göra i parken genom skapande med karamellfärg i sprayflaska. Bland annat skapades en snöskulptur av Fortnite. Aktiviteten var populär bland många av barnen.   
-Jag frågade om de var borgmästare, vad skulle de fylla det här stället med. Det blir många Paw Patrol-skulpturer i parken och regnbågstema, om barnen får bestämma, säger Ida Hillebjörk, projektledare Umecom.  
 
Fler inspel om vad man vill göra i parken från både stora och små kom från tipspromenaden där en av frågorna var just – vad vill du kunna göra i Sjöparken? Totalt kom det in 130 förslag på olika aktiviteter. Bland annat stod skridskor, pulkabacke, skidor, grilla och bastubad som några av önskemålen.  
 
- De önskemål vi nu fått in kommer vi ta med oss till framtida arbete med parken. Det kommer ännu att dröja ett tag innan något konkret börjar hända i parken. Parken kommer växa fram under flera år tillsammans med inspel från Umeåbor, säger Axel Thorén.  

En mötesplats för alla

Ett stort fokus på Tomtebo strand är hållbarhet och stadsdelen kommer bli en viktig pusselbit i Umeås stadsutveckling som binder samman Tomtebo med Universitetsområdet.  
- Hela visionen med Tomtebo strand är att stadsdelen ska främja hållbarhet ur alla perspektiv. Stadsdelen ska även välkomna alla, inte bara de som ska bo där i framtiden. Därför kändes det helt rätt att arrangera den här dagen i samband med sportlovet så att fler kan använda platsen under veckan även efter själva eventet, säger Sofia Forssén, kommunikatör på Umeå kommun och projektledare för evenemanget.  

Samarbetet gav ett brett utbud av aktiviteter

Tack vare att dagen arrangerades tillsammans med flera aktörer erbjöds ett brett utbud av aktiviteter som; välpreparerad pulkabacke, skidspår, snömålning, prova på sporter, fika, tipspromenad och grillmöjligheter. Stora Coop Tomtebo såg till att alla höll blodsockernivån på lagom nivå genom blåbärssoppa, frukt och godis. GUIF arrangerade prova på sporter och  Fritidsbanken lånade ut pulkor, stjärtlappar, tefat och bobbar till alla som ville testa backen. 
 
På plats under dagen fanns även Tomtebo strandaktörerna HSB och Skanska.  
– Det känns jätteroligt att får vara med och anordna en sådan här aktivitet. För oss som ska bygga bostäder framöver är det värdefullt att få träffa Umeåborna för att höra vad de efterfrågar för kvaliteter på Tomtebo strand och vid detta tillfälle för Sjöparken, säger Stina Sjöblom, affärsutvecklare Skanska. 

Många Umeåbor kom till fots eller med buss. 

Återkommande evenemang 

Det var första gången som Tomtebo strand-dagen arrangerades i Sjöparken och ambitionen är att det kommer fler dagar.  
- Vi hoppas att detta ska bli ett återkommande evenemang där vi kan fortsätta inspirera till hållbarhet, lära känna stadsdelen och på olika sätt och fortsätta samla inspel till utvecklingen av Tomtebo strand, säger Sofia Forssén, kommunikatör på Umeå kommun och projektledare för evenemanget.  
 
Vi hoppas att ni hade lika roligt som oss. Tack för att ni kom! 
 
Vinterkul på Tomtebo strand arrangerades av Tomtebo strands aktörer Umeå kommun, HSB, NCC, PEAB, Riksbyggen, Rikshem, Skanska, Slättö, Umeå Energi och Vakin. I samarbete med Fritidsbanken, Umecom, Stora Coop Tomtebo och GUIF.