Gå till innehåll
Stadsdelstorget

Bo och leva

Tomtebo strand kommer erbjuda något för alla. Oavsett om du vill ta en fika på torget, hänga i parken eller ta ett dopp i sjön. Området välkomnar allt i från barnfamiljen, den som flyttar hemifrån eller den som tröttnar på villaboende. Här planerar vi för ett hållbart boende med levande torg, gröna parker, samt naturliga stigar och härliga promenad- och cykelstråk. 

Skylt 1200X1200px V2 SVE Blank

Närhet till det mesta

Med närhet till Umeås centrala delar och svårslagen natur är det är enkelt att hitta favoritplatser på och kring Tomtebo strand. Oavsett om det är för ett spännande möte eller för att ladda batterierna.

Naturupplevelser runt varje hörn

Friluftsliv eller rekreation. Maxpuls eller aktiv vila. Till fots eller på hjul.

Oavsett vad du tycker bäst om ska det vara enkelt att ta det av naturupplevelser på Tomtebo strand, året runt. Tomtebo strand blir naturligt grönt – från kvarter till skog och sjö. Stadsdelen byggs i nära anslutning till naturområdena kring Nydalasjön och den porlande Kolbäcken – platser som tas tillvara och bevaras när området växer fram. 

En målad buss

Hållbart resande

Tomtebo strand är utformat för att göra det lätt att röra sig runt på ett hållbart och tryggt sätt, utan egen bil.

Här planeras för breda snabba cykelvägar med enkel tillgång till cykelparkeringar inomhus och under tak. Kollektivtrafiken kommer erbjuda hög turtäthet och centralt belägna hållplatser.  För dig med egen bil finns parkeringshus vid infarterna till stadsdelen.

Barn och vuxna leker på sjön i snön. Hus skymtas bakom träden.
Cafe 500X500 1

Nära service

All vardagsservice du behöver kommer finnas nära. Förskola och skola och äldreboende byggs i området.

Ett stenkast bort hittar du en välsorterad livsmedelsbutik, pizzeria, kiosk och träningsanläggning. På cykelavstånd finns några av Umeås största arbetsplatser som Umeå universitet och Norrlands Universitetssjukhus. 

Tecknad bild på flera personer sitter runt ett bord och pratar.

Öppet för gemenskap

Det ska vara enkelt att hitta din favoritplats på Tomtebo strand, oavsett vem du är. 

Allt från innergårdar och möteslokaler till naturrum utformas för att uppmuntra till gemenskap, möten och nya sammanhang. Det underlättar, oavsett om din grej för dagen är att tanka energi med familjen eller att göra världen lite bättre tillsammans med andra.

Tomtebo Strand 500X500 1

Skapas för morgondagens möjligheter

Mycket handlar om att dela. Till exempel på värme och kyla, som genom smarta system kan styras till de hus och verksamheter som just då behöver det bäst. Men också om att återvinna spillvatten och smarta lösningar som gör cykeln till det naturliga valet för ännu fler resor.

Vanliga frågor

Tomtebo strand har ett strategiskt läge med närhet till både universitets- och sjukhusområdet med dess dynamiska arbetsmarknad samt Nydalas möjligheter till rekreation. Det är cirka 3 kilometer till centrum.

Tomtebo strand är ett område för alla. Här finns plats för dig - alla faser genom livet. Oavsett om du flyttar hemifrån är mitt i livet eller ska sälja villan. Tomtebo strand är också ett område med hg hållparhetsprofil. Området passar både för dig som vill ta del av alla fördelar som erbjuds men också för dig som vill engagera dig tillsammans med andra i den hållbara omställningen. 

I första etappen planeras det för 900 lägenheter och de aktörer som kommer att bygga är;  HSB, Skanska, Riksbyggen, Rikshem, NCC, Peab och Slättö. 

I första etappen planerar HSB, Riksbyggen, NCC, Skanska, Rikshem och Slättö att bygga lägenheter. Det kommer erbjudas bostäder med blandade upplåtelseformer såsom hyresrätter, bostadsrätter och radhus. All intresseanmälan görs till respektive bolag. Kontaktuppgifter till respektive bolag hittar du här under Kontaktsidan.

Området kommer att utvecklas under många år framöver. Första etappen med 1 000 bostäder beräknas komma igång under 2025. En första möjlig inflyttning skulle då vara under 2027. Byggnationen av andra etappen beräknas starta under 2032. 

Området kommer byggas ut i etapper och beräknas vara fullt utbyggt om cirka 20 år. 

Följ vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få aktuell information om projektet och inspiration till ett hållbart liv.