Person ligger i en hängmatta i i skogen vid Tomtebo strand och läser en bok

Nya hängmattor, kubbspel och böcker att låna!

Vi har nu fyllt på låneskåpen med nya kubbspel och böcker inför sommarens semester. Nytt för i år är att vi även har hängt upp tre stycken återvunna hängmattor som är perfekta för att ta en paus, lyssna på fågelsången, läsa en bok eller umgås med kompisarna.

Hängmattorna är återskapade från gamla trasmattor. Du hittar låneskåpen och hängmattorna vid Tomtebo strands Dialogplats.

Den framtida stadsdelen Tomtebo strand strävar efter att bli resurssnål och delningsvänlig. Här ska det vara enkelt för invånarna att göra hållbara val, till exempel genom fysiska platser för delningstjänster. Som en symbol för detta och som en tankeväckare har vi placerat lådor med kubbspel som Umeåborna kan låna. Lånereglerna är enkla: låna, ha skoj, lämna tillbaka.

Låneskåpet finns på Dialogplats Tomtebo strand, längs Olle Fiskares väg. Där finns även ett bokskåp där Umeåborna sedan ett par år tillbaka har delat böcker med varandra. Här är platsen på Google Maps. 

Skapa din egen hängmatta
Om du också känner dig inspirerad att tillverka din egen hängmatta, är vårt bästa tips att besöka närmaste second hand-affär eller kolla in någon loppis. Där hittar du oftast trasmattor till ett överkomligt pris.

Här är vad du behöver:
En trasmatta, gärna minst tre meter lång, men helst två meter.
Två rep, omkring tre meter vardera, beroende på var du vill hänga mattan.

Så här gör du:
Vik in mattan cirka 10 cm i båda ändarna och sy med stark tråd. Du kan använda en symaskin eller sy för hand. Trä repet genom de sydda fållarna i ändarna och häng upp mattan i ett träd. Lycka till!